Okurková sezóna investigativce. To se hodí i Pionýr…

13. 07. 2020 16:39:45
Nejmenovaný investigativní web se pustil do rozdělování peněz na MŠMT pro dětské a mládežnické organizace. Těžko říct proč – neboť všechna rádoby podezření je možné vyvrátit po několika kliknutích na webu zmiňovaného ministerstva.

Pro přesnost nejdříve uvádím v krátkosti ona obvinění: K investigativci doputuje informace, že Ministerstvo školství každoročně dotuje organizace pracující s dětmi. Pro rok 2020 bylo schváleno 95 dotací za skoro čtvrt miliardy korun. Příjemci jsou rozděleni do čtyř kategorií. Ti z první kategorie si mezi sebe rozdělí nejvíc. Letos téměř 150 milionů. V první kategorii jsou organizace, jako je Junák – český skaut, ale i „notoricky známý komunistický“ Pionýr. Investigativec si proto otevře web MŠMT s cílem najít výčet všech příjemců, přesné částky dotací a jejich účel. Nezvládne to, a tak ministerstvu klade dotaz. To mu sděluje, že za zpracování požadovaných informací si naúčtuje 3 020 korun. Z toho investigativec dovodí, že je to „téměř jistě proto, že ministerstvo má co tajit. A jak jinak, než že důvodem tohoto utajení je dost možná skutečnost, že neexistují žádná pravidla na rozdělování těchto veřejných peněz a to, že o všem rozhodují známosti a úplatky.“ To je podle něj jediná možnost, „že relativně malý, krajně levicový Pionýr dostal podle výroční zprávy od MŠMT v roce 2019 dotace v hodnotě 35 milionů korun“.

...Tenhle text píšu hlavně proto, aby bylo jasné, že v naší oblasti táhneme za jeden provaz a budeme se vymezovat proti útokům, které pod rouškou boje za svatou věc dosáhnou tak maximálně toho, že již tak malá podpora práce s dětmi a mladými lidmi se bude ještě dále snižovat. A je úplně jedno, kdo z nás bude tím fackovacím panákem. Investigativče, pardon, ale tady jste „mimo mísu“.

Na co MŠMT v oblasti mládeže peníze vůbec dává? V neinvestiční oblasti hlavně na podporu činnosti dětských a mládežnických organizací, které zajišťují podstatnou část toho, co si náš stát v této oblasti uložil vykonávat. Zjednodušeně: ministerští úředníci dávají zlomek toho, co organizace skutečně vyprodukují – a dávají ho na to, aby si to mohl každý rodič dovolit. Koho by zajímala kapitalizovaná hodnota dobrovolnické práce, v odkazu ji najde, neb jsme se tím v ČRDM dva roky zabývali v rámci projektu SAFE. http://crdm.cz/projekty/safe/

V oblasti investic jde zjednodušeně o to, aby bylo kde kýženou činnost vykonávat. Mám tím na mysli tedy tábořiště, základny, chalupy a omezeně strojní vybavení; dále tiskárny, servery, elektrocentrály, přívěsy na přepravu materiálu apod.

Jak lze proces financování ve stručnosti popsat? Zákonně je zarámovaný rozpočtovými pravidly a správním řádem. Podzákonná norma, která to řeší detailně, se jmenuje Zásady vlády pro financování NNO:

https://www.vlada.cz/cz/ppov/rnno/dokumenty/zasady-vlady-pro-poskytovani-dotaci-ze-statniho-rozpoctu-ceske-republiky-nestatnim-neziskovym-organizacim-ustrednimi-organy-statni-spravy-181774/

MŠMT vypisuje dotační výzvy, například: https://www.msmt.cz/mladez/programy-statni-podpory-na-rok-2020-2

Ty mají přesná pravidla, stanovený okruh příjemců, detailní návaznost na vládní priority, strategie, koncepce. Organizace dětí a mládeže podají projekty. Ty jsou posouzeny po technické stránce, dále pak předány hodnotitelům k hodnocení. Ti hodnotí podle předem zveřejněných kritérií. https://www.msmt.cz/mladez/metodika-hodnoceni-projektu-v-ramci-programu-statni-podpory-1

Na zasedání hodnotící komise s hlasem poradním jsou zváni i zástupci ČRDM. Toto jsme před lety iniciovali a v čase se to osvědčilo. Komise předá výsledky hodnocení do porady vedení. Po vydání rozhodnutí dochází k platbě. MŠMT zveřejňuje výsledky na svých stránkách. Za poslední roky: https://www.msmt.cz/mladez/vysledky-dotaci-2

Na otázku na co MŠMT přesně peníze poskytuje, je nejlepší odkázat na výroční zprávy, které musí příjemci povinně zveřejňovat na svých internetových stránkách. Například Pionýr: https://pionyr.cz/o-pionyru/dokumenty/vyrocni-zpravy/

Pro ty, kteří budou namítat, že dohledávat časové řady na webu MŠMT je zdlouhavé, mohu odkázat na: http://cedr.mfcr.cz/ nebo http://dotinfo.cz, které provozuje Ministerstvo financí. Na Dotinfu jsou k prohlédnutí i projektové žádosti i rozhodnutí o přidělení dotace.

Tak a teď ke komunismu v Pionýru. Kterýkoliv spolek je více či méně ideologický. Pionýr se po Sametové revoluci veškeré ideologie zřekl. Později si uvědomili, že pro směrování organizace jsou nějaké zásady, pravidla a výchovné cíle důležité. Formulovali srozumitelný program tak, aby organizace zůstala maximálně otevřená a umožnila co nejvíce oddílům se s pionýrem identifikovat. https://pionyr.cz/o-pionyru/dokumenty/stanovy-a-program/#program Rozdíly mezi organizacemi v ČRDM nejsou ani tak v tom, zda a jakou politickou afilaci mají, ale v tom, jak moc se ke své ideologii kotví. Nebo jinak: jak moc je pro členy náročné v organizaci být. V tomto smyslu bych Pionýr řadil spíše k organizacím otevřeným až nízkoprahovým. Část práce realizují i s dětmi, které členy organizace nejsou a jezdí s Pionýrem jen na jeho tábory nebo docházejí do otevřených klubů. Pokud jde o politickou angažovanost lidí z Pionýra, tak například s předchozím předsedou Petrem Haladou jsem se potkal na krajském sněmu STANu. V Pionýru znám i vedoucího, starostu obce za KSČM, stejně tak zaryté odpůrce komunistické ideologie. Nenávistná debata, kterou článek rozpoutal, mi silně připomíná období vzniku ČRDM. Do té doby nepřátelé skauti a pionýři začali společně jednat, právě proto, aby vznikla nová střešní organizace, která bude společně reprezentovat zájmy dětí a jejich vedoucích. http://www.adam.cz/clanek-2019120008-jiri-edy-zajic-stavitel-mostu.html I Jiří Navrátil, bývalý skautský starosta a politický vězeň, později vzpomínal na nenávist, kterou u jeho vrstevníků jednání vyvolala.

Autor: Aleš Sedláček | pondělí 13.7.2020 16:39 | karma článku: 20.60 | přečteno: 847x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 579 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 854

Předseda České rady dětí a mládeže.

Dlouhodobě se snažím ovlivnit společenské a legislativní prostředí v ČR nejen ve prospěch organizací, pracujících s dětmi a mládeží, ale i ostatních veřejně prospěšných neziskových organizací. To by mělo být bez zbytečných zásahů státní moci. Mělo by respektovat a oceňovat dobrovolnickou práci.

Za základ celého neziskového sektoru považuji malé spolky v poslední vesnici. Snažím se dívat na svět jejich optikou, byť sám vedu velkou stabilní a profesionalizovanou Radu, která zastřešuje bezmála stovku organizací, pracujících s dětmi a mládeží.

Vystudoval jsem Provozně ekonomickou fakultu ČZU. Vyrostl jsem a stále jsem aktivním členem a dobrovolníkem v Lize lesní moudrosti, kde se věnuji vzdělávacím projektům a pravidelně pracuji s dětmi na Praze 6. Zajímám se o woodcraft a kulturu severoamerických indiánů.

Jsem společníkem v Tribar s.r.o., členem Rady vlády pro NNO, České komise pro UNESCO a Komory mládeže.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...